27 november 2015 | By admin |
De logistiek van een ‘dorp’
Met 720 slaapplaatsen, een eigen winkel, restaurant, kapel, kapper en zelfs schoonheidssalon, is het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) bijna een dorp op zich. Logisch dus dat er bij de bevoorrading van dat dorp heel wat komt kijken. Aan het woord Léon Koolen, Afdelingshoofd Logistiek van het JBZ.
Waar bevoorrading in iedere branche van groot belang is, doet de zorg er nog een schepje bovenop: het voorradig zijn van bepaalde materialen kan in het ziekenhuis immers van levensbelang zijn. Het is dan ook vanzelfsprekend dat op logistiek gebied in het JBZ alles tot in de puntjes geregeld moet zijn. Léon Koolen: “De opslag van onze voorraadartikelen en het vervoer daarvan naar het ziekenhuis hebben wij how to write an academic essay abstract extern uitbesteed aan Hospital Logistics. Twee keer per dag komen zij vanuit hun magazijn in Oss onze voorraad bezorgen: één keer ’s ochtends en één keer ’s middags. Per dag zijn dat ongeveer 90 rolcontainers met zo’n 2200 verschillende artikelen. Dat gaat van pen tot pleister, van fles Spa tot katheterslang. Het is onze verantwoordelijkheid dat ieder product op de juiste afdeling, in de juiste kast, in de juiste la, in het juiste vakje http://toringamerica.com/research-assignment-template-2rq/ komt te liggen.”
list of research topics in educational psychology
Medische noodzaak
Wat er precies op voorraad moet liggen, wordt bepaald in nauw overleg met de betreffende afdeling. “Vanuit de afdeling Logistiek maken wij een analyse van de verbruikte materialen en een advies voor voorraadbeheer,” zegt Léon Koolen. “Dat advies is dus gebaseerd op cijfers en een zo efficiënt mogelijke doorstroom van goederen. Maar we hebben ook nog te maken met de medische noodzaak van bepaalde producten. De betreffende afdeling kan ons advies daarom ‘overrulen’. Zo zorgen we er samen voor dat we nooit ergens op mispakken. Mocht het toch ooit voorkomen dat een artikel met spoed naar het ziekenhuis gebracht moet worden, dan schakelen we een taxi in. Op die manier beschikken we in alle situaties over de juiste materialen.”
“Door jezelf vragen te blijven descriptive writing assignment high school stellen en je te blijven verbazen over kleine dingen, ontstaan vanzelf nieuwe logistieke projecten.”
616 bedden vervangen
Behalve voor de goederenlogistiek is Léon Koolen met zijn team van ruim 30 medewerkers ook verantwoordelijk voor alle interne en externe transportbewegingen, de afvalverwerking (1,2 miljoen kilo per jaar en 50 verschillende afvalstromen), de postvoorziening (gemiddeld 9000 stuks uitgaande post per week) en de repro-afdeling. Er speelt dan ook heel wat op zijn afdeling. “Iedere dag lopen wij tegen een groot aantal uitdagingen aan, maar het lukt ons uiteindelijk altijd om ze het hoofd te bieden,” zegt Léon Koolen. “Zo hebben we begin oktober 616 bedden vervangen. Dat is logistiek gezien een hele klus geweest. Daarnaast zijn we bezig met het opstellen van een logistiek handboek dat duidelijkheid moet bieden aan onze (interne) klanten, zodat zij weten wat ze wanneer van ons mogen verwachten. Bij de uitbraak van een nog onbekende ziekte, zijn wij ook betrokken: we moeten dan onder andere uitzoeken hoe het daaraan gerelateerde afval afgevoerd moet worden. Dat zijn slechts enkele van de projecten waar wij ons over buigen.”
“Verder zijn wij voortdurend op zoek naar manieren om processen slimmer, efficiënter en gemakkelijker in te richten,” vervolgt Léon Koolen. “Toen we vier jaar geleden in zee gingen met Hospital Logistics, hebben we de vrachtwagenbewegingen aanzienlijk terug kunnen brengen. Waar we eerst een heleboel pakketbezorgers per dag ontvingen, met bijbehorende administratieve afhandeling, ontvangen we nu nog twee vrachtwagens. Door jezelf vragen te blijven stellen en je te blijven verbazen over kleine dingen, ontstaan bovendien vanzelf nieuwe projecten.”
Ideeën en inspiratie
Ondank alle logistieke processen die iedere http://sanmiguelresourcecenter.org/xnr-essay-writing-worksheets-for-college-students/ dag weer een grote rol spelen bij het functioneren van het ziekenhuis, is het JBZ als organisatie volgens Léon Koolen een vreemde eend in de bijt binnen Logistiek Platform ‘s-Hertogenbosch. “De uitdagingen die wij hebben, liggen veelal op een ander vlak dan die van de andere deelnemers aan het platform. Desalniettemin kunnen wij ons wel laten inspireren door oplossingen die andere http://landscapingincapetown.co.za/ov-commercial-law-assignment-format/ deelnemers inzetten. Soms kunnen we die vertalen naar onze omgeving, en doen we op die http://lindasol.se/research-paper-computer-topics-6trw manier nieuwe ideeën op om sneller en efficiënter te werken. Ook de contacten met mensen die in dezelfde branche werkzaam zijn bij ons in de regio, vinden wij waardevol. We willen lokaal georiënteerd blijven, zodat we weten wat er bij de buren te verkrijgen is.”